TOP_PLUSZ-3.3.2-21-SO1-2022-00007 -Orvosi rendelő felújítása Kaposkeresztúron

logo

A kedvezményezett neve: Kaposkeresztúr Község Önkormányzata

A projekt címe: Orvosi rendelő felújítása Kaposkeresztúron

A szerződött támogatás összege: 50 000 000 Ft

A projekt összköltsége: 50 000 000 Ft

A támogatás mértéke: 100%

A projekt azonosító száma: TOP_PLUSZ-3.3.2-21-SO1-2022-00007

A tervezett befejezési határidő: 2025.06.30.

 

A projekt tartalmának bemutatása:

Kaposkeresztúr Község Önkormányzata a 7258 Kaposkeresztúr, Veres Péter utca 9., Hrsz. 128/2 alatti orvosi rendelő fejlesztésére nyert támogatást.

A fejlesztés elsődleges célja egyrészt a kaposkeresztúri feladatellátási helyen a háziorvosi szolgálatnak, és a védőnői szolgálatnak helyet adó épület korszerűsítése, továbbá az egészségügyi szolgáltatásokat támogató, jelenleg elavultnak tekinthető eszközpark fejlesztése.

A telken oldalhatáros beépítési módon elhelyezett, téglalap alaprajzú, földszint szintszámú épület található, mely orvosi rendelő funkciót lát el. Az épület vályogtéglás építéssel készült, borított gerendás fafödémmel, nyeregtővel. Az épület homlokzatának szerkezeti állapota megfelelő. Az épület külső szigeteléssel nem rendelkezik, a falak alulról vizesednek. Az épület belső felújítása a közelmúltban megtörtént, a szaniterek, és a meglévő burkolatok újszerű állapotúak. A nyílászárók szintén ekkor kerültek kicserélésre hőszigetelt üvegezésű műanyag nyílászárókra. A fűtést kályha biztosítja, a fűtési rendszer elavult.

A korszerűsítés során az orvosi rendelő épületének teljes vízszigetelése megtörténik. A külső falak, illetve a tároló mosdókkal határos belső fala 10-12 cm kőzetgyapot szigeteléssel kerül szigetelésre – a későbbi energetikai felmérés eredményének függvényében. A padlásfödémre 20-25 cm-es szálas hőszigetelés kerül a későbbi energetikai felmérés eredménye alapján. Az épület tetején a macskalépcső helyett a tető színével azonos bádogpárkány kerül kialakításra, az épület hosszában a tető alatti párkány alsó szintje vonaláig eltakarja a szigetelés. A párkány további lépcsői továbbra is látszanak majd.

A fűtési rendszer korszerűsítésre kerül. A kályha megszűntetésre kerül, a fűtés minden helyiségben programozható elektromos fűtőpanelekkel kerül biztosításra, mivel az épület belseje a közelmúltban került teljes felújításra, így bármilyen más fűtési rendszer kiépítéséhez szükséges új vezetékhálózat miatt ezt nem lenne célszerű tönkretenni. A melegvizet továbbra is fali átfolyós vízmelegítővel fogják előállítani.  Az áram szükséglet a tetőn elhelyezett napelemekkel kerül előállításra.

A korszerűsítés a végén megfelel a hatályos energetikai előírásoknak.

Kialakításra kerül egy fedett babakocsi/kerékpár/elektromos roller tároló.

A projekt hosszú távú célja, hogy a térség lakossága jobb egészségügyi állapotba kerüljön, a minőségi egészségügyi szolgáltatások, infrastrukturális feltételek biztosításának hatására az életminőség javuljon, így a térség népességmegtartó ereje növekedjen. További cél a morbiditási mutatók javulása (a megbetegedések csökkenő tendenciája, valamint előfordulási gyakoriságuk csökkenése), valamint a mortalitási jelzők kedvezőbb alakulása. A munkaképes lakosság egészségi helyzetének javulása, kevesebb betegszabadság és táppénz, jobb egészségi állapotú és folyamatosan rendelkezésre álló munkaerő munkahatékonyságának növekedésével közvetett módon a térség gazdasági mutatóinak javulása érhető el.